Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'theme_scripts' not found or invalid function name in /var/www/xn--nldesdal-j0a8p.dk/public_html/wpwpwp/wp-includes/plugin.php on line 406
Efteråret er kommet og græssets vækst er næsten stoppet. « Nældesødal.dk


"Det bedste gammeldags modnet kød du nogensinde har smagt"


Efteråret er kommet og græssets vækst er næsten stoppet.

28. september 2010 af admin

Så begynder de kolde nætter, risiko for nattefrost og ikke varme nok om dagen til at græsset i foldene gror ret meget mere.

Vi begynder nu at nøje følge med i, hvor tæt de enkelte folde bliver afgræsset, og sørger for at flytte dyrene til nye folde når den forrige er brugt op. Heldigvis har den våde sommer betydet, at der stadig er masser af græs, med kun et dyr per HA. Det normale er 3 dyr pr HA.

Et andet problem er at græsset så sent på året indeholder meget lidt protein. Hvis vi løber tør, så supplerer vi med hø og evt. valset byg.

Eksperimentet med ikke at afhorne af hensyn til dyrene er principielt gået godt, set fra dyrenes synspunkt. Ingen problemer med at de stanger hinanden. De bruger klart hornene til at ”stange” hinanden for at hævde deres rangorden i flokken, på en meget mere aggressiv måde en dyr uden horn. Men vi har ingen skader.

Til gengæld er der store skader på vegetationen. Træer og buske bliver fejet ligesom råbukken fejer sit gevir. Det er tydeligt, at hornene klør når de vokser og træerne er et godt kradsebræt. Jeg er bange for, at vi mister flere gamle træer, fordi de er fuldstændigt afbarkede. Det er ikke holdbart, da træer og buske også er der for at give læ til dyrene.

Sjovt at følge, hvordan dyrene også sværger til princippet om årstidens grønsager. Først spiste de med stor appetit de nye skud på sivene ved søen, så skiftede de til mirabeller, og nu er det æbler, fra træerne i hegnene, som de med stor begejstring guffer i sig. Faktisk kan jeg kalde på dem hvis jeg bare har den gule æblespand i hånden. Jeg har hørt at syren har en positiv effekt på fordøjelsen i vommen hos dyrene.

Knapt en måned til den første slagtedag. De ser rigtigt godt ud i år, store rumper (på kvier er det et stort kompliment) og god længde på ryggen. Det sidste er vigtigt fordi der sidder meget af det gode kød.

Husk vi i år, som forsøg, har 3 Charolais kvier. Så kan man foretage sin egen sammenligning mellem de to mest populære kødracer i Danmark.
Se flere nyheder:

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'theme_scripts' not found or invalid function name in /var/www/xn--nldesdal-j0a8p.dk/public_html/wpwpwp/wp-includes/plugin.php on line 406
Piemontese kvie
Så er der åbent for bestilling af krogmodnet kød til levering i oktober 2020
En ny sæson starter. I år tidligere end normalt
Breaking news
Så har vi købt kalve af Limousine, Herford og Black Angus racerne
Kalenderen siger det er forår
Så starter sæsonen på Nældesødal 2016.
Dyrene er kommet på græs på Nældesødal. Maj 2015
Maj 2014. Så er det blevet tid til at åbne for det årlige salg af Limousine kød fra Nældesødal
Så har vi købt kvie kalve til sæsonen 2013
Så er det også betalt
Så kom dyrene endeligt på græs
Så har vi købt nye kalve til udsætning ultimo april
Ny sæson på vej
Efteråret er kommet og græssets vækst er næsten stoppet.
Nyt fra Nældesødal.dk
Ny gårdhund