Limousine

2. april 2018 af Henrik

Nældesødal har primært solgt limousinekød og altid fra frilandsdyr der naturafgræsser.

 

Det gyldenbrune Limousinekvæg stammer oprindeligt fra et kuperet terrænområde i Frankrig, Limousin, ca 400 km syd for Paris.

 

Hulemalerier på egnen viser 7.000 år gamle billeder af dyr, som i hornfacon og farve ligner Limousiner i dag. På et tidspunkt har man tæmmet disse dyr og drevet avl på dem. Siden 1886 har man registreret dyrene i stambogen.
Limousinekvæget er i dag blevet Danmarks mest populære og udbredte kødkvægsrace.
Racens popularitet skyldes blandt andet, at dyrene har en god frugtbarhed og har let ved at føde livskraftige kalve, som hurtigt vokser til. Samtidig er dyrene kendt for en særdeles god slagtekvalitet og en generel høj kødkvalitet.

 

Kødet er mørt og smagfuldt, uden at være fedt og så er kødet forholdsvis lyst. Det har en fin struktur med ganske korte kødfibre, hvilket gør det exceptionelt mørt.

 

Limousinekød skal stege relativt kortere tid end andet kød, ca 20 %, og hele stege skal have en lavere kernetemperatur for at opnå den ønskede gennemstegningsgrad.

 

Kødet har en særdeles god volumen og smagen er meget fin, saftig og rummelig.

 

Om sommeren går kvæget frit på vores marker og overdrev. De spiser hvad de kan finde, og har lyst til, af græs, siv, ukrudt, æbler mm.